Nytt år – nya utmaningar

 

Jon B, Fireworks! CC BY-SA 2.0 Flickr
Jon B, Fireworks! CC BY-SA 2.0 Flickr

Egentligen… tycker jag oftast att det där med nyår inträffar i augusti. Så yrkesskadad är jag; nytt läsår är grejen. Med nytt läsår kommer, utöver alla föresatser om utveckla undervisningen så att den blir BRA, också de där idéerna om mer träning, sundare kosthållning, fler biobesök, mer svampplockning… det där som andra hålls med i månadsskiftet december/januari alltså.

Men i år när jag satt och slösurfade efter en god middag framför brasan blev jag plötsligt indragen i en nyårsutmaning av rang. Barn- och ungdomsböcker under 2017, en i månaden, i ett tydligt men samtidigt öppet ramverk. Jenny Edvardsson (oförtröttlig läsare och lärare) och jag spånade, och nu finns den, utmaningen. Så här ser den ut:

Januari – en röd bok
Februari – poesi skriven efter 2010
Mars – en spänningsroman
April – en bok skriven före 1960
Maj – en bok skriven av en nu levande ALMA-pristagare
Juni – en bok skriven i jagform
Juli – en bok vars författare inte kommer från Europa
Augusti – en bok med ett pronomen i titeln
September – en Augustprisvinnare
Oktober – en bok utgiven 2017
November – del 1 i en serie
December – en omläsning

Alla som vill är välkomna att vara med och berätta om sin läsning och sina tankar i fb-gruppen Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017 eller på Twitter med hashtag #bou2017. Fast precis lika gärna kan man ju läsa för sig själv, bara för att det är berikande och viktigt med all litteratur.

Jag ser fram mot årets utmaningsläsning. Det första uppdraget alltså… en röd bok?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *