Stenstil och sökningar

carl_gustaf_tessin_portrait_by_aved
Carl Gustaf Tessin by Jacques Aved – The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH., Public Domain

Stenstil. Ordet susade förbi när de bägge redaktörerna till Svensk Poesi samtalade om antologin vid något av seminarierna på Bokmässan i september – och när jag fick upp en dikt av Carl Gustaf Tessin häromveckan dök det upp i mitt minne igen. För den som inte vet (och jag visste inte) var stenstilen högsta mode på 1750-talet, och detta främst tack vare Tessin. För oss på 2010-talet tror jag det mest ser skumt ut. Lite kul, men skumt. Centrerade versrader, med punkt mellan varje ord. Tala om eftertryck!

Nå, när jag skulle läsa den där Tessindikten (s 159 i antologin om nån är nyfiken) visste jag ju inget om stenstil. Så jag gjorde som jag brukar, jag googlade. Och precis som jag också brukar så googlade jag snabbt, utan eftertanke och framförallt utan vidare värst finess.

Så hittade jag inget heller.

Efter att fått hjälp av den utomordentliga tjänsten ”Bibblan svarar” insåg jag att det faktiskt inte bara är klädsamt att kunna något litet om stenstilen, utan att den faktiskt har sina absoluta poänger. Här kan vi leka med ord och uttryck, mina elever och jag! Och med mina egna misslyckade sökstrategier i färskt minne håller jag nu på att skapa en sökstrategiövning för mina gymnasister som i bästa fall får dem att förstå mer av vitsen med booleska operatorer och hjälper dem att inte tappa sugen inför sökträffar av typen ”500 sidor tung akademisk text där det troligen gömmer sig ett guldkorn nånstans i textmassan”. Söka i pdf:er – världens grej.

För den som vill ha en snabbgenomgång av vad stenstil är och hur man kan få reda på det genom att söka lite smart gjorde jag en film. Väl bekomme!

2 reaktioner på ”Stenstil och sökningar

  1. Angående filmen: Du kan aldrig vara säker på att en gammal sökning kommer se likadan ut om du gör den igen och är inloggad på Google men du kan öppna en anonym flik och söka för att se hur en opersonlig resultatsida ser ut. Kan vara bra för att få ett hum om vad de generella sökträffarna en viss sökfras ger.

    1. Så sant! Och det är bara en av de saker jag tänkt på (eller lärt mig av andra) sedan jag gjorde filmen. Förutom att jag nu kan ganska mycket om stenstil har jag verkligen lärt mig en hel del om sökning… både vad man kan göra, vad man borde göra och vad jag oftast gjort… Bättre sent än aldrig, får man säga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *