Dagens dikt I

I somras läste jag en intressant bloggpost som lyfte diktläsning som ”stående inslag” i lektionsarbetet. Jag ville gärna pröva. Eftersom jag trots allt är lite valhänt i min lyrikhantering så tänkte jag att det var bäst att börja med den enda klassen jag känner; vi känner varann väl och har roligt tillsammans. De kan ta att jag testar saker utan att riktigt veta hur det går.

Nå, så jag bestämde mig för att försöka, och valde en favoritdikt, Gullbergs ”Bara de riktiga orden”.

Jag kanske inte ska kalla det platt fall – men det var bra nära. När eleverna tänkte mest på Shrek kände jag mig helt förvirrad. Men det berodde helt enkelt på att ordet ”krona” associerades till prinsesskrona (ja, fråga mig inte hur Shrek och kronan hängde ihop, men det var uppenbart för klassen) och inte till trädkrona. Nån hade tänkt på krona och fåglar och tänkte helt enkelt… kronfågel. Kyckling. Ja käre värld.

Jo, det var nog platt fall. Men jag bestämde mig för att fortsätta i alla fall med dagens dikt. Så småningom kanske det lyriska språket får fäste?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *