Kategoriarkiv: Svenska 1

Att arbeta med antikens texter i Sv1

Parthenon, Michel Craig, by cc-by-sa 2.0
Parthenon, Michel Craig, by cc-by-sa 2.0

Jag tror att det är farmors fel – eller förtjänst. Hon, den gudabenådade berättaren och oförtröttligt bildningsarbetande folkskollärarinnan, gav mig nordisk och grekisk mytologi i blodet. Mina bröder och jag älskade när hon berättade om Balders död eller besten Minotauros, och jag har insett (i vuxen ålder) vilken tillgång min kunskap om mytologi har varit för mitt läsande, också i unga år. De finns ju ständigt där i bakgrunden, myterna och sagorna.

Kanske är det en kombination av att jag dels kan området hyfsat bra, själva historierna och gestalterna, och dels är övertygad om att de kommer att finnas i bakgrunden lång tid framöver att jag verkligen vill ge mina elever möjlighet att möta texter från antiken i gymnasiet. Många av dem har mött gestalterna och i alla fall någon text i högstadiet – men inte alla. Verkligen inte alla. Och jag tänker att på gymnasiet kan vi komma ett steg längre i läsandet, lite djupare. Nota bene – så tvärdjupt kommer vi inte. Mina elever är sällan särskilt läsvana, särskilt läsvilliga och just ”gamla texter” står inte alltid så högt i kurs. Först i alla fall. Det är flera år sedan jag läste hela Kung Oidipus eller Lysistrate med nån klass, inte sen Gy11 infördes faktiskt. Litteraturen HAR fått mindre utrymme, det tror jag de flesta är eniga om. Men det går, och går BRA, att läsa texter från antiken med 16-åringar 2016 inom kursen Sv1. Och förutom den rent ”kulturhistoriska kunskap” som arbetet med området ger eleverna – ett kulturellt kapital som fortfarande har betydelse och som alla har rätt att kunna bruka och förstå – är de antika texterna en suverän grund i klassens gemensamma textkopplingsbas framåt.

Man kan förstås göra detta på många olika sätt, men jag delar gärna med mig om hur jag gör. Ungefär det upplägg som jag beskriver har jag använt under de senaste 12 åren, även om det skiftar lite vilka moderna texter jag använder för att spegla de antika. 2015/16 skrevs ett par särskilt användbara essäer, vilka ”tryckte bort” till exempel utdrag ur ”Strändernas svall” ur min planering. Men det blev ganska bra tänker jag, eftersom det blev en god kombination av att läsa olika slags texter (vilket mina elever behöver träning i).

Jag har gjort ett dokument där jag beskriver min planering för området, återger de lektionssammanfattningar jag la upp på klassbloggen och de hemuppgifter jag gav, de posters vi satte upp i klassrummet och hänvisningar till använt material så att den som vill kan hitta. Här är det! Själv är jag ganska nöjd över att äntligen ha gjort den här sammanställningen, så att jag slipper göra om allt vartenda år…

Jag blir glad om du har nytta av detta – ännu gladare om du utvecklar, förbättrar och ger konstruktiv kritik. Och berättar för mig!